Byggdagbokens ordlista är en gemensam ansträngning i syfte att reda ut vad ord och begrepp inom byggdagboken egentligen betyder.
En daglig beskrivning över händelser som utförts på byggarbetsplatsen. Kortfattade beskrivningar gällande pågående/påbörjade och avslutade arbeten, avvikelserapportering, ändringar/tilläggsarbeten, uppgifter om väderlek på platsen, uppgifter om kostnader såsom köpt/hyrt material, egen och hyrd personal samt genomförda egenkontroller och skyddsronder.
Dokumenthanteringssystem är informationssystem för att administrera dokument och andra elektroniska media inom en organisation.
Med egenkontroll menas i allmänhet dokumenterad egenkontroll. ”Byggdagboken egenkontroll” förklarar betydelsen av egenkontroll med tydlig koppling till aktuella krav i lagar, regler och branschdokument. Den ger goda råd om egenkontroll till såväl beställare som till konsulter, entreprenörer, bygglovshandläggare, besiktningsmän och kontrollansvariga.
Ett faktureringsunderlag är all underlag för att företaget ska kunna göra en faktura som kunden kan ta emot och betala. Där brukar också stå fakturadress, referens och om fakturan ska märkas på något speciellt sätt.
ID06 är ett system. Leverantörer av personalliggare, läsare, applikationer eller kort kan söka ackreditering och prövas mot ID06-standarden.
Det finns ingen lag som säger att någon arbetare måste ha ett ID06-kort. Vissa företag, oftast de större byggföretagen, kräver dock att arbetarna har ett ID06-kort. Man kan alltså inte få böter eller vite av Skatteverket för att man inte har ett ID06-kort. Korten är inte heller giltiga som legitimation.
Material till exempel en motorsåg, som man har hyrt.
Material till exempel grus, som man har köpt in.
För att motverka förekomsten av svartarbete och för att få en sundare konkurrens inom bygg införs från och med den 1 januari 2016 krav på att använda en elektronisk personalliggare vid byggen. Lagen omfattar de flesta byggen där byggherren inte är en privatperson. I den elektroniska personalliggaren ska det framgå vilka som arbetar på bygg-arbetsplatsen samt vilka när varje verksam persons arbetspass börjar och slutar. Det är byggherren som ansvarar för att det finns en elektronisk personalliggare tillgänglig på bygg-arbetsplatsen.
Det finns ingen lag som säger att någon arbetare måste ha ett ID06-kort.
Projekthanteringssystem ger stöd för att bedriva projekt. De har stöd för schemaläggning, kostnadskontroll och budgetförvaltning, resursfördelning, delegering och kommunikationsverktyg och andra sätt att följa upp deadline.
Exportfil för Visma Lön 300/600 (TLU-fil). Om ni önskar skapa en fil med tidsredovisning för Visma Lön, så hittar ni denna under ”Sammanställning” – ”Export”. Här behöver ni endast välja period och därefter trycka på knappen ”Skapa fil”. När detta är gjort så skickas en digital beställning på filen till oss.
Material som är kört ut, t.ex. grus, tillhörande en maskin och en person som jobbar på ett projekt.
Fördelning av tid för visst moment inom viss verksamhet.
ÄTA är en förkortning av en speciell typ av arbeten på en byggarbetsplats, som inte finns förtecknade vid projektstarten. Förkortningen står för Ändringar, Tillägg, Avgående. Det handlar således om ändringar som sker under arbetets gång vad gäller ett jobb. Det kan handla om att förutsättningarna förändrats, eller att omfattningen av arbetet blivit en annan än den först planerade.
Rot-programmet är ett stimulansprogram för byggbranschen i Sverige i form av skattelättnader. ROT är en akronym för Renovering, Ombyggnad, Tillbyggnad, och en samlingsbenämning på åtgärder för att renovera och förbättra befintliga byggnader, främst bostadsfastigheter.
Har du funderingar på hur vi skulle kunna förbättra Ordlistan? Skicka ditt förslag via detta formulär.
Adress | Box 80, 827 22 Ljusdal |
|
Telefon | 0651 – 57 57 60 |
|
E-post |
![]() | Adress | Box 80, 827 22 Ljusdal |
![]() | Telefon | 0651 – 57 57 60 |
![]() | E-post |